sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Ahvenpurilaiset




Eilen meillä herkuteltiin Ahvenpurilaisilla. Nämä on aivan mielettömän hyviä. Ohjetta on helppo soveltaa omien makumieltymysten mukaan ja sämpyläksi sopii mikä vain leipä. Itse tein grahamsämpylöitä, joiden ohje löytyy lopusta. Tosi hyvin sopivat ahvenfileiden kanssa.

Jos vain saat jostain ahvenfileitä tai löydät niitä vaikka kauppahallista niin koita ehdottomasti tätä ohjetta. Maku vie kielen mennessään.

Ahvenpurilaiset

noin 100-200 g ahvenfileitä/henkilö
1 rkl voita
suolaa
salaattia (esim Frisee)
tomaattia
sipulia (sopii myös punasipuli)
sämpylää
tomaattipyreetä tai ketsuppia
majoneesia (kruunumajoneesi)

Käsittele ahvenfileet ruodottomiksi leikkaamalla niistä pois kiilamainen pala selkäruodon suuntaisesti.
Paista fileet pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin. Mausta ne suolalla..

Huuhdo ja revi salaatinlehdet. Huuhdo ja viipaloi tomaatit. Leikkaa kuorittu sipuli aivan ohuiksi viipaleiksi.

Halkaise ja lämmitä sämpylät uunissa.

Kokoa ahvenpurilaiset: levitä pohjalle tomaattipyree, nosta päälle kasvikset ja ahvenfileet. Viimeistele ahvenpurilaiset majoneesilla ja nosta kansi päälle.

Vinkki: meillä mies teki vielä maukkaan kermaviilikastikkeen, joka antoi sopivasti kosteutta ja makua purilaisiin.

Tarkempi ohje: Maku.fi

Grahamsämpylät (noin 25 kpl) puolikast taikina on sopiva muutamalle ruokailijalle

5 dl vettä (tai maitoa)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
4 dl Myllyn Paras Graham Täysjyvävehnäjauhoja
7-8 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
½ dl öljyä tai voisulaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja grahamvehnäjauhot. Anna turvota n. 5 min. Alusta taikina erikoisvehnäjauhoilla, lisää alustuksen loppupuolella rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.


Leivo kohonneesta taikinasta pyöreitä sämpylöitä. Kohota sämpylät hyvin peitettyinä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Ohje: Myllyn Paras

2 kommenttia:

  1. Iso kiitos tästä vinkistä! Ihan ihmetyttää, kuinka ei olla tällaista mahdollisuutta hoksattukaan, vaikka meillä syödään ahvenfileitä kesäaikaan harva se viikko. Hirvipurilaisia on tehty jo kauan, mutta onpas meillä ollut kapeakatseinen ajattelu, kun ahvenet on unohdettu. Tämä resepti otetaan kyllä käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä :) En minäkään tätä olisi koskaan hoksannut, mutta idea tuli vastaan kerran Maku-lehteä lukiessa ja sen jälkeen on ollut yksi lemppareista. Tulisi vaan äkkiä kesä ja ahvenet!

      Poista