maanantai 11. marraskuuta 2013

Limejuustokakku ja Tarteletit





Isiä on juhlittu, on syöty ja herkuteltu. Aamupalalla tarjolla oli Limejuustokakkua. Se on aina vain yhtä hyvää. Ihanan raikasta eikä turhan makeaa. Tällä kertaa laitoin reilummin kanelia pohjaan, joka antoi kivan maun näin marraskuussa. Kesäkakusta jättäisin sen kokonaan pois.

Lisäksi innostuin tekemään Tarteletteja. Idean sain Koko Suomi leipoo-ohjelmasta. Siinä se oli tekninen tehtävä, ja halusin sitä itsekin koittaa. Kivat tartelettivuoat löytyi Clas Ohlsonilta. Tartelettien teko oli haastavaa. Pohjan koostumus oli vaikea saada kaulittavaan muotoon ja kreemin pehmeys oma haasteensa. Oli kiva näitä väkertää ja ihan hyviä olivat. Aion koittaa vielä joskus uudestaan.

Tässä vielä ohjeet molempiin herkkuihin.

Limejuustokakku:

200 Digestive -keksejä
100 g suolatonta voita sulatettuna
1-2 tl kanelia
500 g Mascarpone-tuorejuustoa
2 dl kookoskermaa
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl tomusokeria
3 limen mehu ja raastettu kuori
2-3 liivatelehteä

1. Jauha Digestive -keksit esim. monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu voi ja kaneli. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos kelmulla vuoratun pitkänomaisen vuoan pohjalle.
2. Vatkaa Mascarpone, kookoskerma, vaniljasokeri ja tomusokeri tasaiseksi puuhaarukalla. Kuumenna limemehua hieman ja sulata siihen kylmässä vedessä liotetut ja puristetut liivatelehdet. Sekoita limemehu-liivateseos ja limen raastettu kuori juustoseoksen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
3. Peitä vuoka kelmulla ja anna leivonnaisen tekeytyä jääkaapissa vähintään 3–4 tuntia tai yön yli. Irrota torttuvuoasta ja leikkaa suorakaiteen muotoisiksi leivoksiksi.
4. Koristele raastetulla limen kuorella ja marjoilla.

Vinkki: koristeena käytin pakastettuja viinimarjoja, joiden väri ei leviä sulaessa. Lehdet ovat Viinisuolaheinä-yrtistä. Yrtti on syötävä ja viihtyy myös huonekasvina.

Tarteletit

Piirastaikina:
6 dl vehnäjauhoja
250 g voita
3 rkl vettä
1 tl kidesokeria

Vaniljakreemi:
4 dl kermaa (tai maitoa)
2 munankeltuaista
1 rkl kidesokeria
2 rkl maizenaa
1 rkl vaniljasokeria

1. Leikkaa voi palasiksi. Sekoita voi, jauhot, vesi ja sokeri taikinaksi, kaulitse levyksi ja ota taikinasta 12 pyöreää palasta muotilla, halkaisijaltaan n. 7 cm. Päällystä syviä muotteja taikinaympyröillä ja laita jääkaappiin 10 minuutiksi.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes tarteletit ovat vaaleankeltaisia. Anna niiden jäähtyä täysin ennen täyttämistä.

3. Vaniljakreemi: Sekoita kerma, keltuaiset, sokeri ja maizena paksupohjaisessa kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä paksuksi, ilmavaksi kreemiksi, vatkaa koko ajan voimakkaasti pohjaa kohti. Jäähdytä kreemi ja mausta vaniljasokerilla. Täytä tarteletit kreemillä. Koristele hedelmillä tai marjoilla.

Ohje: Makuja.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti