sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Maa-artisokkakeitto




Lauantaina tehtiin "kylärundi" koko perheen voimin. Silloin kävellään kylän päästä päähän ja katsotaan mitä kyläläiset puuhaavat ja joskus poiketaan jonnekin kyläilemään. Eilen käytiin miehen serkun luona. Sieltä saimme mukaamme juuri meille nostetut maa-artisokat ja perunat. Maa-artisokka on parhaimmillaan vielä myöhemmin, loka-marraskuussa, mutta kyllä nämäkin oli hyviä.

Tämä on juuri sitä pienen kylän parhautta. Kaikki tuntevat toisensa, auttavat toisiaan ja kylään voi aina vain mennä ilman ennakkosuunnitelmia tai sopimista. Ovet on aina avoinna vieraille.

Sunnuntailounaaksi teimme sitten maa-artisokkakeittoa. Maku on ihanan pehmeä ja samettinen, ripauksen mausteinen. Kaveriksi tein vuokaleipää äitini ohjeella. Kylläpä oli hyvää.

Maa-artisokkakeitto (2-4 annosta)

4-5 isoa maa-artisokkaa (250-300 g)
1 sipuli
1 jauhoinen peruna
2 rkl voita tai rypsiöljyä
4 dl kasvislientä (keitin erikseen 4 dl vettää johon lisäsin 1 kasvisliemipalan)
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
ripaus suolaa
valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

Kuori maa-artisokat ja peruna, pilko ne pieneksi. Kuori myös sipuli.

Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä maa-artisokka, peruna ja sipuli n.5 minuuttia. Lisää liemi ja mausteet. Kypsennä, kunnes vihannekset ovat pehmenneet, eli noin 10-15 minuuttia.

Soseuta keitto ja tarkista maku. Lisää kerma ja lämmitä kiehumispisteeseen.

2 kommenttia:

  1. Tuo maa-artisokkakeitto on yksi lemppareistani. Meillä on tehty sitä usein alkukeitoksi, jos on ollut pitkän kaavan mukainen päivällinen tiedossa. Vaikka keitto onkin aika simppeli, niin sopii hyvin myös juhlaruoaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokka sopisi moniin keittoihin, mutta harvemmin sitä tulee ostettua kaupasta. Alkupalakeittona on todella loistava minunkin mielestä.

      Poista