lauantai 27. heinäkuuta 2013

Pavlova



Eilen juotiin synttärikahvit pojan kummitädin kanssa. Halusin tehdä jotain kevyttä herkkua grilliruokien vastapainoksi. Uskaltauduin koittamaan Pavlovaa. Ja voi miten helppo se oli tehdä. Turhaa sitä pelkää marenkijuttuja. Ohjeita noudattamalla tuli loistava kakku. Päälle tuoreet mansikat ja mustikat. Huh miten oli hyvää. Hetkessä oli kakku syöty.

Pavlova

Pohja:
4 kananmunan valkuaista
2 ½ dl hienoa sokeria
2 tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunanmehua

Täyte:
3 dl kuohukermaa
hedelmiä ja/tai marjoja, esim. kiiviä,
sharon-hedelmää, mansikoita, vadelmia, ananaskirsikoita
mintunlehtiä
tomusokeria

1. Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Piirrä leivinpaperin päälle ympyrä.
2. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon. Vatkaa höttöiseksi vaahdoksi.
3. Lisää puolet sokerista valkuaisten joukkoon vähitellen ja koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita perunajauhot lopun sokerin joukkoon. Lisää sokeri-perunajauhoseos valkuaisvaahtoon vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävän valkoista ja kovaa. Sekoita marenkivaahdon joukkoon omenaviinietikka tai sitruunanmehu.
4. Nostele lusikalla marenkivaahtoa leivinpaperille piirretyn ympyrän sisään. Tee lusikalla marenkitaikinan reunoihin huippuja. Voit myös pursottaa taikinan ympyrän muotoon. Kypsennä uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Anna marengin jäähtyä ja kovettua rauhassa uunipellillä.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuori hedelmät tarvittaessa ja leikkaa lohkoiksi.
6. Nosta marenkipohja paistinlastojen avulla tarjoiluvadille. Levitä marenkipohjan keskelle kermavaahtoa, hedelmiä ja marjoja. Koristele mintunlehdillä. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Kriittiset vaiheet:
- Valkuaisten joukkoon ei saa lipsahtaa keltuaista. Jos keltuaista sekoittuu valkuaisten joukkoon, imeytä se palaan talouspaperia.
- Vatkaa valkuaiset teräskulhossa. Muovikulhon pinnalle on voinut jäädä rasvaa, jolloin marenkivaahdosta ei tule kestävää.
- Esilämmitä uuni. Marenkitaikina ei kestä seisottamista.
- Täytä pavlova juuri ennen tarjoilua. Täytteet sitkistävät torttupohjan.

Ohje: Olivia-lehti

2 kommenttia:

  1. Mulla on Pavlova vielä kokeilematta, miten voikin! Täytyy heti korjata mokoma erhe.

    VastaaPoista