sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Kaurasämpylät

Tiesittekö, että ostetun leivän kilohinta on noin kolminkertainen itse tehtyyn verrattuna? Aika hurjaa. Ja kotitekoinen on vielä paljon parempaakin (varsinkin jos osaisi tehdä ruisleipää).

Olen tässä suunnitellut tekeväni mahdollisimman paljon itse leipää nyt kun olen kotosalla. Se ei vaan aina ole niin helppoa. Otan ilolla vastaan erilaisia reseptejä!!! Tänään tein iltalenkin jälkeen kaurasämpylöitä. Maku oli loistava mutta eivät kohonneet ihan tarpeeksi. Ehkä olisi pitänyt kohottaa pidempään...

Kaurasämpylät (n. 9 kpl)

3 dl vettä tai maitoa (tai molempia puolet)
1 pss kuivahiivaa (50 g hiivaa)
3 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1 rkl sokeria (tai siirappia)
2-3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleihin. Lisää seos lämpimään veteen tai maitoon. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan noin 20 minuutiksi (esim. lämminvesihauteeseen). 
Kun seos kuplii, lisää lopput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi.
Laivo heti sämpylöiksi, kohota sämpyläitä peitettynä lämpimässä paikassa.

Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

5 kommenttia:

  1. Tuntuu muuten kukkarossa (ainakin meidän leipäsyöpöllä porukalla) silloin kun jaksaa itse vääntää! Helene Johanssonin Leipä -kirja on pullollaan tosi hyviä ohjeita. Mä luovuin sen myötä kuivahiivan käytöstä ja otan aina pakasteesta jäistä tuorehiivaa kylmään nesteeseen, siis kohoaa h i t a a s t i mutta rakenteesta tulee hyvä. Meillä menee myös paljon tätä joka kaupassa maksaa maltaita:

    http://www.kemi.fi/romppanen/saaristolaisleip%C3%A4.htm

    Ja ruisleipä on kyllä yksi helpoimmista jos jaksaa vaan juuren kehittää, se juurihan sitten säilyy kuivana tosi hyvin. Onnea leipäkokeiluihin, varo ettet jää koukkuun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni vinkeistä ja ohjeista! Täytyy ensimmäisenä vaihtaa tuorehiivaan ja sitten vaan testailla uusia juttuja :)

      Poista
  2. Sama juttu, en koskaan käytä kuivahiivaa. Luulen, että sen takia lössähti sun tekemät kaurasämpylät. Aito hiiva kehiin, niin aina onnistuu niin sämpylät kuin leivät! -A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, luultavasti syynä tuo kuivahiiva. Se tuntuu vaan jotenkin niin helpolta käyttää, mutta täytyy vaihtaa tuorehiivaan. Eiköhän sitten tuu muhkeita leipiä :)

      Poista
  3. tääl on näköjää muitaki nimimerkillä A =)
    Minä käytän kans tuorehiivaa vaan! Ruisleipää haluisin oppia tekemää... en oo vaa mikää leipoja..
    -Ansku-

    VastaaPoista