perjantai 26. elokuuta 2011

Halloumi med guacamole och rostad paprika

Vihdoin koitti viikonloppu ja sen kunniaksi koitimme ensimmäistä kertaa guacamolea. Kiitos Efter behag -blogille tästä erittäin hyvästä reseptistä. Tämä kruunasi viikonlopun aloituksen.
Saatiin illan aikana myös ensimmäistä muuttokuormaa pakattua. Kohta näettekin kuvia jo uudesta kodista. En malta itsekään odottaa, että pääsen näkemään.

Oi tämä ruoka oli niiiin hyvää, njam.


(virallinen annos: guacamole, halloumijuusto ja "grillatut" paprikat. Lisäsimme vielä annokseen porkkanaa ja parsakaalia)

Pahoittelen ruotsinkielistä reseptiä ;) Ajanpuutteen ja tekemättömän tehtävälistan vuoksi joudun rientämään eteenpäin eikä kerkee suomentamaan :) Vinkkinä voin sanoa, että avokado kannattaa ostaa pari päivää ennen käyttöä, niin se on yhteistyökykyisempi.


Till två portioner behövs:

1 paket halloumi

Att steka halloumin är det enklaste och snabbaste momentet. Därför gjorde jag det till sist strax innan vi skulle äta. Det är bara att skära upp osten i skivor och steka den i olja. Det gäller att vara uppmärksam så att den inte steks för hårt.

Guacamole

1 mogen avokado
1-2 vitlöksklyftor
½ lime
1 rejält rågad matsked (eller nästan ½ liten burk) crème fraîche
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
Några skvättar röd tabasco

Halvera, gröp ur och mosa avokadon ordentligt. Eller som jag nyss lärde mig av Mat-Tina, halvera ta ur kärnan och skär upp avokadon i fyra klyftor, då kan man dra av skalet snyggt och enkelt. Hacka vitlöken fint. Om man vill ha en slätare guacamole kan man mixa avokadon och vitlöken. Rör ner crème fraîche. Kläm sedan i saften från limen, blanda i salt, peppar och tabasco. Låt stå svalt fram till serveringen.

Rostad paprika

250°C

1 grön paprika (går naturligtvis lika bra med annan färg)
1 nypa salt

Värm ugnen till 250 grader och vrid på grillen om ugnen har en sådan, annars duger det med övervärme. Skär paprikan i några bitar och ta ur kärnhuset. Lägg bitarna med skalsidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten så högt upp som möjligt i ugnen. Låt paprikan stå i ugnen tills skalet blir svart och får blåsor. Ta ur paprikan och låt svalna lite så att du tål ta i den och dra av skalet. Salta lite och servera.

Trevlig veckoslut!

2 kommenttia:

  1. mikä paikkakunnan muutos teillä on eessä? minnepäin siis?! :) kuulostaa aikast ihanalta! ja mukava lukea siun kuulumisia täältä :)

    VastaaPoista
  2. Elina: Kiva kuulla susta pitkästä aikaa :) Vaasaan meillä on muutto ja varmasti siitä saatte lukea täältä kyllästymiseen saakka :)Päivitän piakkoin kuvia uudesta kodista!

    VastaaPoista